10 hatékony SEO stratégia

Az első részben főleg a weboldalunkkal kapcsolatos tennivalókat tárgyaltuk. Ebben a részben viszont további öt tippet olvashatunk az olyan SEO lehetőségekről, amelyek célja a vevőcsalogatás és az érdeklődés fenntartása. Hogyan keltsük fel a figyelmet? Milyen következtetéseket vonhatunk le a célcsoportunk viselkedéséből. Egyáltalán hogyan deríthetjük ki kik alkotják a célcsoportunk?

A célközönség felkutatása

A célközönség meghatározása rendkívül fontos. Nem mindegy ugyanis, hogy az idősebb korosztály számára kínálunk szolgáltatást/terméket vagy épp a fiataloknak. Mindkét esetben más nyelvezet szükséges. Ha a célcsoportunk a húszas-harmincas korosztály, akkor mindenképp tegeződő, lazább hangnemben szólítsuk meg őket a weboldalunkon is. Amennyiben viszont az idősebb korosztályt céloztuk meg, akkor a magázódás jóval előnyösebb lehet. Először persze fel kell tárnunk, hogy kik alkotják a szolgáltatásunk célcsoportját. Ezt kérdőívekkel és a vásárlásokból származó elemzésekkel, valamint a Google webhelylátogatási és hirdetési eredményeit alapul véve tudhatjuk meg. A Facebook is segítségünkre lehet – figyeljük meg kik lájkolják a bejegyzéseinket.

A megfelelő kulcsszavak használata

A jó kulcsszó aranyat ér, mivel segít a Google robotjainak megfelelően rangsorolni az oldalt és a jó kategóriába sorolni azt. Ezek alapján keresnek az érdeklődők ugyanis, viszont ha rossz kategóriába sorolják… nos, akkor nem ott fog megjelenni, ahol mi szeretnénk. Ez pedig eléggé visszavetheti a szolgáltatásunkra igényt tartó látogatók számát. Ezért fontos, hogy tudatosan használjuk a különféle kulcsszavakat a közösségi oldalakon is. Ha nem tudjuk mely kulcsszavak megfelelőek számunkra, akkor használjuk a Google kulcsszótervezőjét.

Közösségi média

Ha valóban szeretnénk jelen lenni az online térben, akkor nem hagyhatjuk ki az olyan közösségi oldalakat, mint a Facebook, az Instagram vagy a TikTok. Ismerjük meg hozzá a célcsoportunkat és posztoljunk ott, a tagjai jelen vannak. A legfiatalabbak általában a TikTokon találhatóak, míg a felnőttek főleg a Facebookon és az Instán. Osszunk meg érdekes, izgalmas tartalmakat cégünkről vagy kínálatunkról. Szólítsuk meg a közönséget: kommunikáljunk velük, kérdezzük őket, tehát legyünk interaktívak.

Tudatos tervezés

A tudatos tervezés ebben az esetben azt jelenti, hogy valóban leülünk és végiggondoljuk mit szeretnénk elérni és hogyan. Vessük papírra hány blogbejegyzést tervezünk, kiknek, mikor és mennyi leendő vásárlóra számítunk. Készítsünk költségvetést, ha hirdetésekre is szeretnénk költeni, és haladjunk tudatosan a tervünk alapján. Írjuk fel azt is, hogy mikor és mennyi Facebook posztot tervezünk, valamint miről fognak ezek szólni. Így valóban átláthatjuk, saját SEO stratégiánkat.

Mérések és következtetések

Ha a weboldalunk nem csak a levegőben lóg, hanem beleillesztettük a Google Analytics követőkódját, vagy összekötöttük a weblapot hirdetéseinkkel, akkor látni fogjuk, kik, mikor és mennyi időt töltöttek el rajta. Használjuk fel ezeket az információkat, hogy jobbá tehessük a felhasználói élményt és optimalizáljuk a szolgáltatásaink, valamint termékeink kínálatát.

Ha tetszett, kérlek oszd meg barátaiddal!