Célcsoportod a Z generáció? Segítünk megszólítani!

Ahhoz, hogy sikeres SEO kampányt tervezzünk alaposan meg kell ismerjük a saját célcsoportunkat. A digitális forradalom világában és a Z generáció felnőtté válásának korában viszont az igények is megváltoztak. Az alábbiakban tehát bemutatunk pár tippet a Z generáció figyelmének felkeltésére.

Miben különbözik a Z generáció a korábbiaktól?

A Z generáció, amelynek tagjai a kilencvenes évek végén születettek, már egy olyan világban nőttek fel, ahol megszokottá vált a mobiltelefon és más digitális eszközök használata. Ezért számukra már egész korán megszokottá vált az internet használata, és ezzel együtt a globális információáramlás befogadása. Ez persze az Y generációra is igaz, bár ez generáció még magával hordozza a régi értékrendet – míg a Z generáció többsége úgy nőtt fel, hogy nem is ismeri az internetmentes világot. Ebből adódóan érthető, hogy másképp és más vonalak mentén kell őket megszólítani. A Z generáció már egyáltalán nem szereti a kötöttségeket, intellektuális, érzelmes és globálisan érzékeny. Ez a mai huszonéves generáció kifejezetten elvárja például azt, hogy egy cég támogasson valamilyen pozitív célt – ez lehet társadalmi felelősségvállalás vagy épp a környezetvédelem is. Sokkal érzékenyebb, sőt bizonyos esetekben túlérzékeny a világ változásaira. Ez annak köszönhető, hogy tagjai már egészen kiskoruk óta számtalan irányból kapnak az internet által olyan információkat, amelyekhez a korábbi generációk egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan férhettek hozzá.

Más nyelvet beszélnek

A Z generáció már nem ragaszkodik a merev formalitásokhoz úgy, mint mondjuk egy Boomer. A munkahelyeket illetően is főleg a családias, fiatalos légkör vonzza. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem magázódik vagy tiszteletlen volna. Az viszont tény, hogy sokkal szívesebben vásárol egy olyan weboldalról, ahol nem merev és száraz leírással találkozik egy-egy termék vagy szolgáltatás kapcsán. Ráadásul a Z generáció hamar elunja magát, ha hosszú, száraz és unalmas szövegeket kell olvasnia. Lényegre törő, és ha lehetséges, akár némi humorral fűszerezett írásokra vágyik.

A Z generáció a vizualitás nyelvén ért

Nehéz egy olyan generációra szövegek sorát rásózni, amely a legmenőbb fantasy PC játékokon nevelkedett, és teljesen természetes számára, ha élőben közvetít bármilyen vele történt eseményt. Ezért a SEO kapcsán, ha azt szeretnénk, hogy elérjenek minket, olyan közösségi magatartást kell tanúsítsunk, amely az ő szokásaikhoz hasonló. A Z generáció imádja a videókat. Továbbá az élő közvetítéseket, a zenei aláfestéssel tarkított bemutatókat és persze a rövid, mobilról is azonnal megnézhető médiatartalmakat – amiket például a TikTok esetében. Ezért tehát nem véletlen, hogy a TikTok-ot főleg az ő generációjuk uralja.

Kulcsszó kérdések

A Z generáció esetében erre is különös figyelmet kell fordítanunk. A huszonévesek szinte teljes mértékben mobilról használják a keresőket. Ez pedig a kulcsszavakra és a tartalomra is hatással van. Az Z generáció tagjainak megszólítása esetében mobilra is optimalizált tartalmak alapvetőnek számítanak, viszont a kulcsszavaknál se bonyolítsuk túl a dolgot. Régen az emberek jóval részletesebben kerestek rá a különféle dolgokra az interneten, ma viszont már elnagyolt címszavakat használnak, hiszen mobilról könnyebb bepötyögni ezeket. Ráadásul a hangalapú keresés is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Érdemes tehát néhány ragozás nélküli, redukált kulcsszót is elrejteni a tartalmunkban, ha eredményes SEO-t szeretnénk, amely megfelelően megszólítja a fiatalokat. Ezen kívül a videókat is hasonlóan érdemes felcímkéznünk. A keresőben általuk leggyakrabban használt szavakkal érdemes leírni ezeket. Az ilyen szavakat könnyen elleshetjük, ha kicsit felnézzük a TikTokra, és megismerkedünk a Z generáció ottani szokásaival.

Ha tetszett, kérlek oszd meg barátaiddal!