seo válság 2022

A mostani gazdasági helyzet teljesen elkezdte megváltoztatni az internetes szokásokat is. Az elszálló árak és a különféle bizonytalanságból fakadó kérdések szinte agyonverik a szokványos kulcsszavakat. Az már egyértelmű, hogy mindenképp etikusan kell hozzáálljunk a helyzethez. Viszont az nem mindig tiszta, hogy milyen módon kezeljük a változást összességében SEO szempontból?

Most a spórolós ötletekkel fogunk leginkább hódítani

Már most látható, hogy a legjobban keresett kulcsszavak közé az olyan kifejezések tartoznak, amelyek a költséghatékony vásárlások témakörébe esnek. Vagyis jórészt szinte mindenki olyan kifejezésekre keres rá, amelyek a spórolásról szólnak valamilyen módon. Ha webáruházunk van, érdemes olyan termékeket ajánlanunk belőle, amikről írhatunk a spórolás szemszögéből is. Ezzel azonnal képesek leszünk szinten tartani SEO tekintetében is a keresettségünket, és még a vásárlókkal is jót teszünk. Érdemes akár különféle „How to”, illetve DIY videókat, rövid vlogokat is készítenünk – ha az valamilyen módon a profilunkba vág. Persze az is fontos, hogy azért ne essünk túlzásba. Ne legyen semmiképp se erőltetett az egész. Csak ott, és csak akkor említsük meg az ehhez köthető kulcsszavakat, ahol valóban van is értelme. Elvégre nem az a célunk, hogy a spórolásról szóljon az egész weblapunk, hanem továbbra is a termékeinken/szolgáltatásunkon kell legyen a hangsúly. Vagyis tartsuk meg az arany középutat, hiszen ha átesünk a ló túloldalára, az még a kategóriabesorolást is csúnyán elferdítheti a Google rendszerében.

Az igények változása miatt érdemes őszintébbnek lennünk

A mostani helyzet az igényekre is hatással lett. A leendő vásárlók egyszerűen árérzékennyé váltak. Jobban – sokkal jobban – szeretnék tudni, hogy mi miért kerül annyiba, amennyibe? Ezért egyáltalán nem rossz ötlet, ha indítunk egy blogot, ahol a szolgáltatásunkról / kínált termékekről mesélünk. Itt bemutathatjuk a lépéseit is bizonyos általunk kínált termékeknek, akár a gyártási folyamat leírásával együtt. Eljött az ideje tehát annak, hogy kicsit részletekbe menőbb tartalmakat gyártsunk. Nem kell, hogy kizárólag a blog bejegyzésre korlátozzuk az ehhez köthető tartalmakat. Bizonyos odavágó, spóroláshoz köthető és magyarázó részleteket akár a termékleírásokhoz is elhelyezhetünk. A meta leírásoknál pedig érdemes a valóban jó áron kapható termékeknél megemlíteni, hogy tényleg meg is éri az árát. Ezzel nem csak nekünk jobb, de a leendő vásárlóknak is megkönnyítjük a keresését azzal, hogy rátalálnak a tényleg olcsóbb termékekre.

Nekünk is érzékenyeknek kell lennünk

Az már most sem jó út, ha egyszerűen nem veszünk tudomást az áremelkedésekről és a változó igényekről. Ráadásul ez így már önmagában sem túl pozitív SEO szempontból sem. A keresési kulcsszavak ugyanis annyira elnyomják most az átlagos kifejezéseket, hogy azok a versenytársak fognak érvényesülni, akik viszont alkalmazzák a spóroláshoz köthető keresőszavakat. Vagyis nem elég, hogy az érdeklődők számára sem leszünk szimpatikusabbak, de a Google is hátrébb fog minket sorolni. Ebből a szempontból pedig igenis reagálni kell a változásra. Ha olyan termékeink/ szolgáltatásaink vannak, amelyeket valóban jó áron tudunk kínálni – ahogy már szó volt erről – azt említsük meg. Ha tudunk jó ajánlatokat adni az érdeklődőknek, azt írjuk le részletesen. A mostani helyzet szemszögéből nem minden esetben érvényes az, hogy rövid és tömör legyen minden tartalmunk. A leendő vásárlók szeretnének megnyugodni, ezért szívesebben olvasnak olyan termékleírásokat is, amelyek kicsit részletesebbek.

Ha tetszett, kérlek oszd meg barátaiddal!