A Google bevezeti a licencelhető címkét a képkeresőjében

A Google befejezte a béta tesztelését a licencelhető címkéjének, mely mostantól a képkeresőben jelenik meg. Ennek hatására átalakulnak a keresési beállítások, míg az amerikai cég szerint várhatóan több bevételhez juthatnak a képek készítői is.

Februárban kezdődtek a tesztek

A Google 2020. februárjában kezdte el a tesztelését az angolul csak licensable néven nevezett funkciónak, melyben segítségére volt a Center of the Picture Industry (CEPIC) is. Ezt a német székhelyű szervezetet még 1993-ban alapították meg, azóta elhivatottan védi a német és nemzetközi tagjainak érdekeit. A munkába más szervezetek is becsatlakoztak, hogy minél több embernek hívják fel a figyelmét a képek licencelhetőségére, és segítsenek a szerzőknek megkapni a nekik járó elismerést.

Ennek hatására, ahol a szerzők megadják a képeknél a licencadatokat, a Google ott egy licensable címkét tesz a fájlra a keresőben mutatva. A magyar nyelvű keresőben ez a licencelhető fordítást kapta meg. A képre kattintva az nagyobb méretben nyílik meg, ahol az Engedély adataira kattintva meg is ismerhetők a licencbe vétel feltételei.

Megváltozott szűrési lehetőségek

A licencelhető címke mellett a Google a képkeresője szűrőjét is módosította. Eddig a Felhasználási jogokra kattintva az amerikai cég a következő opciókat kínálta fel:

• Nincs licenc szerinti szűrés
• Módosításokkal újrafelhasználható
• Újrafelhasználható
• Nem kereskedelmi célra módosítással újrafelhasználható
• Nem kereskedelmi célra újrafelhasználható

A változások után a Felhasználási jogok új neve a képkeresőben a Kereskedelmi és egyéb licencek, a választható három opció pedig a következő:

• Összes
• Createive-Commons licencek
• Kereskedelmi és egyéb licencek

A Creative-Commons licencek jelentik általában a szabadon felhasználható képeket, bár ezeknek az engedélyeknek is többféle típusa létezik. A Kereskedelmi és egyéb licencek pedig azokat az anyagokat listázzák, melyekért fizetni kell.

Milyen változások várhatók a szerzők számára

A Google-lel szemben visszatérő panasz volt, hogy a képek jogtulajdonosainak engedélye nélkül indexelte be a keresőóriás a fájlokat, majd mutatta azokat a keresőjében. A képkereső folyamatos fejlődésével a Google is egyre nagyobb gondot fordított a licencinformációk megjelenítésére, de az alkotók ettől még nem lettek boldogabbak. Hiába jelenítette meg ugyanis a szűrőivel külön az amerikai cég a nem szabadon felhasználható képeket, a felhasználók a legritkább esetben keresték meg külön a fájl weboldalát, hogy beszerezzék azt.

A várakozások szerint a licencforrás mutatásával a már csak egy kattintásra lévő információ arra ösztönzi a látogatók egy részét, hogy a szerzők weboldalát is felkeressék. Ott pedig már meg is lehet venni a licencet, amiből a művészek is jóval több pénzt keresnek.

Strukturált adatok tartalmazzák a licencet

A Google újítása csak akkor mutatja meg a képekhez tartozó licencet, ha azt a szerzők a strukturált adatok segítségével megadják. Ehhez már februárban megjelentek új elemek a képlicenc metaadatoknál, ahol a license és a acquireLicensePage tulajdonságokat kell kitölteni. Az erről szóló tájékoztató itt olvasható angol nyelven: https://developers.google.com/search/docs/data-types/image-license-metadata

Júliusban pedig bővült a Google Search Console, ahol a Rich Results teszt segítségével tesztelhetővé váltak az újítások. Szintén ezen a területen jelzi a Google, ha valami nem megfelelő az adatok kitöltésével.

A képek tulajdonosainak a strukturált adatokon kívül egy másik lehetőség is a rendelkezésükre áll, ugyanis a Google támogatja az IPTC kép metaadatok felhasználását is.

Jeśli Ci się podobało, proszę podziel się ze znajomymi!