Miket is kerestünk 2022-ben a Google szerint?

Ahogyan lenni szokott, a Google minden évben közzéteszi a legnépszerűbb kifejezések listáját egyfajta éves összesítőben. Különféle kategóriákra szedve számol be a toplistás keresőkifejezésekről, ami valljuk be, remek keresztmetszetet ad a globális és országos változásokról. Mi érdekelt minket idén a legjobban tehát? Nézzük.

Globális keresések

A világ legkeresettebb kifejezései között egyértelműen azok a słowa kluczowe álltak, amelyek egyébként is hatalmas sajtóvisszhangot kaptak. Az ukrán háború mellett Erzsébet királynő halála, és természetesen az ezekhez köthető, gazdasági és politikai változással kapcsolatos híreket keresték a legjobban. Azonban egy játék és egy sportesemény is toplistás helyezést ért el. Előbbi a Wordle nevezetű játék volt, amely azért kaphatott ekkora érdeklődést, mert megvásárolta a New York Times azt. Utóbbi pedig meglepő módon az Anglia-India krikett világbajnokságra való keresést jelentette. Ki gondolná, hogy nem egy focimeccsre kerestek ennyien, ugye? Ezen kívül a többi, lista élen szereplő kereséseket valószínű már mindenki sejti. Nagy port kavart Johnny Depp és a volt felesége ügye, valamint szintén igencsak az élen landoltak az Eufória és Sárkányok háza sorozatok, továbbá a Thor: Szerelem és mennydörgés című filmre való rákeresések. A Will Smith-re való keresést pedig szinte már nem is érdemes említeni, hiszen mindenki tudja, hogy valószínűleg az az ominózus pofon rakta a Google keresési toplistájára a nevét.

Hazai rákeresések: avagy mi érdekelte legjobban a magyarokat?

Hazai viszonylatban a magyarokat értelemszerűen sokkal égetőbben foglalkoztatta a szomszéd ország háborúja, mint mondjuk az amerikaiakat. Ebből adódóan számtalan olyan toplistás słowo kluczowe született, ami ehhez köthető. A gyengülő forinthoz és a gazdasági válsághoz kapcsolatható kifejezések száma foglalta el a toplisták jelentős részét. Ezen kívül a hazai aktuális események is igencsak jól végeztek. A választások, a népszámlálás és persze a rezsicsökkentés mind olyan szavak voltak, amelyekre hazánk lakosai a leggyakrabban kerestek rá. Ám a borús helyzet mellett, azért bőven akadtak jobb hangulatú top keresések is. Többeket érdekelt például a X Faktor vagy a Celeb vagyok, ments ki innen! című műsor, ahogyan a már említett Sárkányok háza sorozat is.

Keresési érdekességek

A Google külön kategóriákba szedi a kereséseket. Ennek kapcsán például léteznek toplistás receptek és növények is, amelyek szintén mind nagyon magas keresési arányokkal szerepeltek. A növények között toplistás lett a Philodendron, amelyből manapság igen különleges variációit kapni a pandémia óta, ezért nem is csoda, hogy többen rákattantak a szobakertészkedésre. Hasonlóan jól végzett például a receptek között különös módon egy indiai étel a Paneer Pasanda, és úgy néz ki, hogy sokkal többen próbálkoztak idén a házi készítésű süteményekkel, mint eddig bármikor. Wszyscy wiemy, hogy az internetet főleg a macskák uralják, ennek megfelelően az első három toplistás, állatokra való rákeresést is a macskák foglalják el különféle fajta variációkban. Persze, a kutyákat sem hagyták ki, hiszen például az Aspin, azaz Askal fajta már közvetlenül a bársonytalpúak után követi a sort.

Végezetül: mire is jók ezek a kiértékelések?

A Google Trends közzétett statisztikái valós, és nagyon jó lenyomatot adnak korunk társadalmáról, gondolatairól és szokásairól. Ezek alapján akár mi magunk is hatékonyan tudunk globálisan tájékozódni, hiszen látjuk, hogy országonként épp mivel foglalkoznak a legtöbben. A különféle toplisták ezért nem csak érdekesek, de rendkívül hasznosak is egyben.

Jeśli Ci się podobało, proszę podziel się ze znajomymi!