5 gyakori SEO hiba és hogyan javítsd ki őket

A keresőoptimalizálás területén nagyon sokféle hibát el lehet követni, de közöttük is vannak olyan tipikus dolgok, melyek gyakrabban előkerülnek a munka során. Ebben a cikkben a leggyakoribb 5 SEO hiba ismerhető meg, és mindegyikre ott a megoldás is.

1. Lassan betöltődő oldal

Az oldalbetöltődés sebessége kritikus tényező, hiszen nem csak a Google részesíti előnyben a gyors webhelyeket, de pár másodperc várakozás után a látogatók is máshova navigálnak. Ezért ezt a feladatot mindenképpen meg kell oldani.

Attól függően, hogy hol a probléma, más és más megoldást lehet találni. A Google PageSpeed Insights nem csak azt mutatja be, min kell javítani, hanem ehhez eszközöket is ajánl: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

  • Képek mérete, fájlmérete és típusa: A képek nagy helyet foglalnak, ezért lassítják az oldalt. Általában nem érdemes Full HD felbontásnál (1920x1080px) jobb képeket használni, mert a legtöbb monitor úgysem ismer nagyobb felbontást. A modern fájlformátumok, mint a JPG2000 és a WebP pedig kisebb helyet foglalnak a szerveren, ezzel is gyorsul a webhely.
  • Az átirányítások nagyon hasznosak, de a túl sok átirányítás miatt drasztikusan lelassulhat az oldal, a végtelen hurokba kerülő linkelések pedig teljesen le is tudják fagyasztani a böngészőt.
  • A weboldal működéséért a HTML kód felel, a dizájnért a CSS, az interaktív elemekért pedig a JavaScript. Minél több kódsorunk van azonban, annál több idő kell a lapunk megjelenéséhez. Ezért a kódsorokat egyszerűsíteni, tömöríteni és egyesíteni szükséges, ezzel is drasztikus gyorsulás érhető el.

A fenti három problémához Вордпресс esetén vannak ingyenesen használható bővítmények is, az Autoptimize például hatalmasat tud javítani a betöltődés sebességén.

2. Duplikált tartalom

Bár a Google kifejezetten nem bünteti azokat a tartalmakat, melyek már máshol is szerepelnek az interneten, előnyt sem ad értük. Emiatt nem érdemes összemásolgatni a szövegeket a netről, ez amúgy szerzői jogi problémákat is okozhat.

Azt is érdemes tudni, hogy a Google algoritmusa egyre okosabb, ezért felismeri, amikor bizonyos tartalmak egyes részeit automata eszközökkel átíratunk. Ezek ugyanis azt csinálják, hogy a szavak rokon értelmű kifejezéseit használják, és ezt a keresőóriás mesterséges intelligenciája megtalálja. Ilyenkor nem szó szerinti duplikált tartalomról beszélünk, hanem nagyon hasonlóról, de SEO előnye ennek sincs.

Ha ilyen cikkünk van a webhelyen, akkor gyakran előfordul, hogy a Google csak feltérképezi azt, de nem indexeli, nem használja. Erre a megoldás az lehet, ha elkezdjük jelentősen átírni a már meglévő tartalmat, de sok esetben jobban megéri vadiúj cikket készíteni. Ha egy egyedi szócikk kerül fel az oldalra, az már nem lesz duplikált, és elősegítheti a SEO törekvéseink.

3. Hiányzó kép alt címkék

A képek hiányzó alt címkéje is szintén gyakori SEO hiba, mivel főleg a modern tartalomkezelő-rendszerek csábítanak arra, hogy csak pár kattintással feltöltsük a fájlt, és a többi dologgal ne foglalkozzunk.

Pedig az alt címkék többféle célt is szolgálnak. Amikor a kép valamilyen okból nem tud betöltődni, akkor ez a címke látszik a helyén, így a látogató nem csak egy törött kép ikonnal találkozik. A gyengén látók olvasó szoftverei is felhasználják őket, ezért a beállításukkal sokat tehetünk a webhelyünk ergonómiájáért. Végül pedig, a Google is elemzi a tartalmukat, így kapva jobb képet az adott anyagról. Ez amúgy arra is lehetőséget ad nekünk, hogy a megfelelő kifejezéseket használva az alt címkékben, gazdagabbá tegyük az oldal kulcsszómixét. Érdemes tehát kitölteni az ilyen címkéket, mert SEO előnyöket jelentenek.

Ha olyan CMS-t használunk, mint például a WordPress, ott a kép tulajdonságainál adhatjuk meg az alt címkét. Ha viszont HTML-ben építjük az oldalunk, akkor egyszerűen ilyen módon kell megadnunk a képek forrását: <img src=”kepneve.jpg” alt=”ide jön a címke tartalma” />

4. Elavult tartalom

A tartalomkészítés a SEO olyan részterülete, melynek sohasem érhet véget a munkája. Ügyelni kell arra, hogy egyes cikkek viszonylag gyorsan elavulhatnak, ha nem frissítjük a szövegüket. Ez kétféle képpen is ronthatja a keresőoptimalizálási eredményeinket, a Google észleli az öreg tartalmat, és elkezdi visszaminősíteni a helyezéseit a találati listáin. Az addig érkező organikus forgalom pedig elapad. Ráadásul, a túl sok elavult содержание rontja az egész webhely hitelességét, és összességében is árthat a megítélésének.

A másik dolog, ami ronthatja a helyezéseinket, az a látogatók viselkedése. Ők észlelni fogják, hogy az oldalon látható olvasnivaló már nem aktuális, ezért gyorsan tovább lépnek a következő Google találatra. Ezzel nő a visszapattanási arány és csökken a tartalomnál töltött idő. Mindkét értéket felhasználja a Google az értékelései során, így romlanak a találati lista helyezéseink.

Az elavult tartalom elkerülésére a legjobb módszer, ha rendszeresen átvizsgáljuk az anyagainkat. Ha sok van belőlük, akkor azokra kell koncentrálni, melyek a legtöbb látogatót hozzák vagy másmilyen okból értékesek. Egy másik megközelítés az örökzöld témák felhasználása, ezek sohasem avulnak el, így nem kell őket folyamatosan frissíteni.

5. Hibás linkek

Arra nincs sok behatásunk, ha az általunk linkelt tartalmak idővel eltűnnek az internetről. Arra viszont van, ha a saját oldalunkon belül vannak olyan belső linkek, melyek egy azóta már törölt vagy átnevezett aloldalra mutatnak. Ezeket követve a látogatók hibákat kapnak, ami rontja a webhely minőségét.

Azt is érdemes tudni, hogy a Google az oldalunkat sokszor a linkeket végig látogatva is feltérképezi, és ha sokszor hibába ütközik, azt észlelni fogja. Van általában egy adott erőforrásmennyiség is, amelyet a keresőóriás az oldalunk feltérképezésére szán, ha ezeket törött linkekre pazaroljuk, akkor lassabban ér el a Google a valóban értékes részekre.

A hibás linkek megtalálásában több eszköz is segít. A Google Search Console Lefedettség menüpontja alatt láthatjuk, hogy a keresőóriás milyen 404-es hibákat talált a webhelyünkön. Ez az a hibakód, ami a nem létező URL-ek esetén a böngészőben megjelenik. Nincs más teendőnk, mint kigyűjtenünk ezeket a linkeket, és kezelni őket. Az interneten pedig számos olyan, akár ingyenes szolgáltatás is létezik, ahol elég megadnunk a webhelyünk címét, az automata szoftver pedig végig megy a tartalmakon, és összegyűjti az összes törött hivatkozást.

A fenti probléma kezelésére egy gyakori módszer az átirányítás. Ha egy tartalmunkat átneveztük vagy áthelyeztük, akkor 301-es átirányítás beállításával küldhetjük tovább a látogatókat és a Google robotjait a régi, már nem létező URL-ről az újra. Ha pedig már töröltük, akkor meg kell keresni a hozzá legközelebb álló oldalrészt, és oda irányítani a látogatót. Ezzel gondoskodhatunk arról, hogy akárhonnan is érkezik egy hiányzó linkre a látogató, ne hibaüzenet, hanem értékes tartalom várja.

МЫ МОЖЕМ ПОМОЧЬ?
Если вам это понравилось, пожалуйста, поделитесь с друзьями!