alapvető SEO beállítások új vállalkozásoknak 2023

Hogyan légy jelen kezdő vállalkozóként az online térben hatékonyan? Avagy alapvető SEO beállítások új vállalkozásoknak

A kezdő vállalkozónak soha sem az okozza a legnagyobb problémát, hogy milyen ügyeket kell elintézzen a vállalkozása kapcsán. A nagy kihívást általában mindig az jelenti, hogyan szerezzen megfelelő mennyiségű vevőt, és persze visszatérő vásárlókat. Az alábbiakban bemutatunk pár alapvető online SEO eszközt, amivel nagyban megnövelhetjük a vevőink számát.

Először is, mi is az a SEO?

A SEO, azaz search engine optimization – keresőmotor optimalizálás nagyjából az internetes kereskedelem óta ismert. Lényege, hogy az olyan keresők, vzorka Google keresőrobotok, illetve újabban már az igen fejlett mesterséges intelligenciával bíró algoritmusai által folyamatosan pásztázza az internetet. A különféle weboldalakat és bejegyzéseket rangsorolja, kategorizálja a keresés közben. Amikor ugyanis egy internethasználó rákeres valamire, akkor nem a világ összes ezzel kapcsolatos online felületét dobják ki számára, hanem csak a legrelevánsabbat, vagyis csak az olyan oldalakat mutatja meg, amelyek rendelkeznek bizonyos tulajdonságokkal. Mik ezek a tulajdonságok? A kereső csak az aktív oldalakat dobja ki az első találatok között, amelyeken bizonyos időközönként forgalom- és információváltozás történik. Egy olyan oldal, amelyet hónapok óta nem frissítettek, idővel egyszerűen kiesik a Google keresőjének látószögéből, és nem fogja megjeleníteni később azt senkinek. A másik szempont a kľúčové slovo kérdés. Léteznek bizonyos alap kulcsszavak, ilyen például egy pékség esetében, ha valaki beírja, hogy „eladó kenyér”. Ilyenkor kilistázza a kereső azokat az oldalakat, amelyeknél a leggyakrabban előfordul ez a kulcsszó, továbbá az oldal aktív és frissül. Ezen kívül a kereső többek között még számba veszi a felhasználók tartózkodási helyét – első találatként a saját országából való oldalakat dobja ki – és figyeli a korábbi kereséseinket, amiket szintén a begépelt kulcsszavaink alapján ismer meg. Ezért kezdő vállalkozóként, ha el szeretnénk érni a potenciális vásárlóinkat a következő eszközöket érdemes használunk a leírt tippekkel együtt.

Weboldal és Google Cégem alkalmazás

A kettő valahol kiegészíti egymást, ugyanis ha a weboldal nincs még épp a kereső első tíz találatában – ehhez kell némi idő – akkor a Google Cégem biztos, hogy megjelenít minket, főleg ha olyan felhasználó keres valamit, aki a mi környékünkön él. Mindkettő már egy stabil jelenléttel kecsegtet az online térben, és nagyon is jó eredményeket érhetünk el vele, ha a vállalkozásunkhoz köthető kulcsszavakat gyakran megemlítjük az oldalon található leírásokban. Persze, arra vigyázzunk, hogy minden leírás és bejegyzés eredeti legyen. A kereső ugyanis a duplikált, másolt tartalmakat nem veszi figyelembe, oda irányítja elsősorban a felhasználót, ahol az először megjelent. Ezért mindig saját kútfőből dolgozzunk és természetes módon, lehetőleg ragozás nélkül illesszük bele a releváns kulcsszavakat a tartalmainkba, illetve figyeljünk oda arra, hogy a tartalom ne legyen hosszú, értelmezhetetlen és száraz – azokat ugyanis a felhasználók nem fogják elolvasni. Hogy a mi vállalkozásunkhoz milyen kulcsszavak köthetőek, azokat egy egyszerű keresés alapján is megtudhatjuk – csak beírjuk a saját vállalkozásunk szakterületét, és elolvassuk az első négy weblap bejegyzéseit a témában – illetve a Google kulcsszótervezője lehet még a segítségünkre. Ezeket a kulcsszavakat érdemes a weblapon és a Google Cégem oldalán is használni.

Megfelelő tartalomépítés

Kezdő vállalkozóként ha már megvan a weblapunk és lett egy Google Cégem regisztrációnk is, a legegyszerűbb ha a Facebookon, TikTok-on és más közösségi oldalakon is feltüntetjük a vállalkozásunkat. A legjobb ezeken a helyeken a közvetlenség, a cégünk bemutatása akár úgy, hogy magunkról is írunk pár szót. A rendszeres posztolás idővel meghozza az érdeklődőket, főleg, hogy a Google ezeket is kilistázza kereséskor. Ha kedvünk tartja, nyissunk egy blogot a weblapon és azok bejegyzéseit posztoljuk rendszeresen a vállalkozás Facebook oldalára például. A titok a rendszeresség és az érdekes bejegyzések megosztása. Bejegyzéseink ne legyenek unalmasak, és mindig a vállalkozásunk szolgáltatásairól, termékeiről vagy azokkal kapcsolatos témákról szóljanak. A kulcsszavakat pedig ilyenkor se felejtsünk el használni. A Facebookon például hashtagek hozzáadásával is megkönnyíthetjük azt, hogy ránk találjanak a leendő vásárlóink.

Érdeklődés
Ak sa vám to páčilo, prosím zdieľajte so svojimi priateľmi!