Sokan azt gondolják, hogy a keresőoptimalizálás költséges dolog. Pedig az ingyenes SEO eszközökkel is szép eredményeket lehet elérni. Nézzük melyik az a legjobb 7 eszköz, melyet sikerrel alkalmazhatnak a takarékos honlap tulajdonosok, hogy weboldaluk előbbre kerülhessen a rangsorban.

Heten vannak és ingyenesek – Hogyan szerezzünk költségmentesen, előkelő helyet a rangsorban?

1) Yoast SEO

Íme, egy népszerű WordPress plugin, amely megadja az oldalon belüli keresőoptimalizáláshoz szükséges összes információt. Ingyenes verziója megmutatja a keyword-sűrűséget, a kulcsszavak elosztását, valamint megvizsgálja, hogy van –e bármilyen probléma az oldalunkon megjelenő tartalommal. Ellenőrzi továbbá a tartalom olvashatóságát, valamint ingyenes pluginjában kanonikus URL-ket hoz létre a kettőzött tartalom elkerülése érdekében.

Heten vannak és ingyenesek – Hogyan szerezzünk költségmentesen, előkelő helyet a rangsorban?

2) Google Analytics

Sokoldalúsága miatt a Google Analytics az egyik legjobb ingyenes SEO eszköz. Miután létrehoztuk az ingyenes fiókunkat, tegyük a következőket:

 • Állítsuk be a célokat! Megfigyelhetjük, hogy hányan iratkoznak fel a hírlevelünkre, nyomon követhetjük az általunk kínált terméket vagy bármely más – az oldalunk számára hasznos – számszerű mutatót.
 • Nézzük meg az oldal élő forgalmát! Hány felhasználó van jelenleg az oldalunkon? Ők asztali gépről vagy mobilról csatlakoztak? Honnan, melyik weboldalról érkeztek? A Google Analytics ezeket az információkat mind valós időben fogja nekünk közölni.
 • Hozzunk létre a közönséggel kapcsolatos átfogó jelentéseket! A Google Analytics ingyenes jelentéseket készít számunkra a munkamenetekről, a megtekintésekről, a felhasználókról, a visszatérési arányokról, valamint az átlagos munkamenet időtartamáról.

Heten vannak és ingyenesek – Hogyan szerezzünk költségmentesen, előkelő helyet a rangsorban?

3) Ahrefs Backlink Checker

Bár az Ahrefs elsősorban a fizetős szoftverekre összpontosít, létezik ingyenes visszamutató hivatkozás ellenőrző szoftvere is. Néhány másodpercen belül a szoftver az interneten található bármely domén névről elmondja, hogy milyen az URL-besorolása, illetve a domén besorolása. Amíg az előbbi – a belső és a külső kapcsolatokat egyaránt figyelembe véve – jelzi a webhely visszacsatolási profiljának erősségét, addig az utóbbi a weboldal népszerűségével kapcsolatosan nyújt információkat. Az ingyenes verzió továbbá megadja a legjobb 100 visszamutató hivatkozás listáját, a dofollow linkek százalékos arányát, valamint az öt legnagyobb horgonyszöveget, amelyet a webhelyhez való hivatkozáshoz használnak.

Heten vannak és ingyenesek – Hogyan szerezzünk költségmentesen, előkelő helyet a rangsorban?

4) MozBar

Újabb ingyenes eszköz a MozBar, amely kitűnő támpontot adhat a weboldal szerkezetének megértéséhez. Alapvetően öt fő kategóriával kapcsolatosan nyújt információkat: az oldalon belül található elemekről, az általános jellemzőkről, a link mérőszámokról, azok jelöléseiről, valamint a http-állapotról.

Bár a MozBar a saját webhelyünkre vonatkozóan nem kínál kereshető információkat, azonban remekül használható más webhelyek megértéséhez. Ha keresőoptimalizálásba kezdünk, akkor a MozBar nagyszerű módja, hogy megtekintsük bármely webhely azon területeit, melyekhez különben egyszerű felhasználóként közvetlenül nem férhetnénk hozzá.

Heten vannak és ingyenesek – Hogyan szerezzünk költségmentesen, előkelő helyet a rangsorban?

5) Google Kulcsszótervező

totoo, hogy használatához szükségünk lesz egy Google Ads-fiókra, ám így az egyik legjobb ingyenes SEO eszközhöz férhetünk hozzá. A Google Keyword tervezőbe bejelentkezve a következő funkciókat érhetjük el:

 • Új kulcsszavak keresése: A Google lehetővé teszi, hogy URL-t, kifejezést vagy kulcsszót adjunk meg, amelyhez a kulcsszavak új lehetséges listáját hozza létre.
 • Kulcsszavak összehasonlítása: Megadhatunk egy kulcsszólistát, amelyből az eszköz SEO mérőszámokat hozhat létre, illetve az alábbi kulcsszavakra vonatkozó előrejelzéseket generál:
 • Megjelenítések
 • Kattintások
 • Havi keresési mennyiség
 • Verseny rangsorolás
 • Kattintásonkénti költség

Heten vannak és ingyenesek – Hogyan szerezzünk költségmentesen, előkelő helyet a rangsorban?

6) Wayback Machine

Még ha az első pillantásra nem is úgy tűnik, a Wayback Machine a legérdekesebb ingyenes SEO eszközök közé tartozik. Kezdő honlaptulajdonosok számára ez nem más, mint az internet archívuma, vagyis itt láthatjuk, hogy egy weboldal hogyan nézett ki 5, 10, 15 taon na ang nakalipas, valamint szemléltetni tudjuk az oldal fejlődését havi bontásban.

Nézzük, mire is használható mindez a keresőoptimalizálásban:

 • Nyomon követhető a weboldal változása, valamint megtudhatjuk a forgalom ingadozásának okait.
 • Archiválhatjuk a webhelyünket, így annak módosítása után könnyedén vissza tudunk térni az oldal korábbi verziójához.
 • Megvizsgálhatjuk, hogy vajon az oldalunkhoz kapcsolódó linkek eltűntek –e.

Sa madaling salita, a Wayback Machine pártatlan módja annak, hogy nyomon követhessük, hogy az idő múlásával hogyan is fejlődött a saját vagy az ügyfelünk webhelye.

Heten vannak és ingyenesek – Hogyan szerezzünk költségmentesen, előkelő helyet a rangsorban?

7) Screaming Frog Spider

Íme, az egyik legjobb ingyenes SEO eszköz, melyet a teljes weboldal áttekintéséhez használhatunk. Megmutatja, hogy a keresőmotor hogyan térképezné fel a webhelyét. Ne feledjük, hogy ez a folyamat hosszabb időt vesz igénybe, mint más ingyenes SEO eszközök használata, hiszen hatalmas mennyiségű információt fog adni. Nézzük, hogy a használata által milyen adatokkal gazdagodhatunk:

 • Átirányítások: Minden, a webhelyünkön található megszakadt hivatkozást feltérképez, melyeket saját döntésünk alapján kijavíthatunk.
 • Oldalcímek: Minden URL-címet felsorol az oldalcímmel. Győződjünk meg róla, hogy nem adtuk több oldalnak is ugyanazt az oldalcímet, valamint helyesen optimalizáltuk a kulcsszavakat.
 • Tartalomjelentés: Információt nyújt a meta leírásokról, címekről és az egyes oldalak tartalmának mennyiségéről. Létrehoz továbbá egy exportálható, tartalmi jelentést is.

Buod

Mint láthattuk, sa ganyan, hogy sikeresek lehessünk a keresőoptimalizálásban, nem kell költségekbe vernünk magunkat. Az ingyenesen elérhető SEO eszközök között széles választék áll rendelkezésünkre. Egyesek más weboldalak optimalizálásának megértésére, míg mások a kulcsszókutatás végrehajtására használhatók, de még olyan eszközökkel is találkozhatunk, amelyekkel ingyenesen komplett SEO kampányt hajthatunk végre. Csupán annyi a feladatunk, hogy megfelelően használjuk ezeket, fokozatosan előbbre kerülve a keresőmotor rangsorában.

Kung nagustuhan mo, mangyaring ibahagi sa iyong mga kaibigan!