Sabay taas, ibang beses sa ibaba - Bakit nagbabago ang ranggo?

Marahil isa sa mga tanong, amely legtöbbet foglalkoztatja a keresőoptimalizálás és SEO (Search Engine Optimization) művelőit: miért is változik folyamatosan az egyes kulcsszavak rangsorolása? Nem könnyű a válasz, hiszen a besorolás számos tényezőre vezethető vissza. Néhány dolgot azonban biztosan, vagy legalábbis nagy valószínűséggel állíthatunk ezzel kapcsolatosan. Mostani cikkünkben ezeket a megállapításokat gyűjtöttük össze.

1) Normális jelenség a rangsorolás folyamatos változása

Tetszik vagy sem, de a SEO világában a keresőmotoroknál – főleg a Google-nél – elért rangsorolás rendkívül fontos tényezőnek számít. Különösen igaz ez az első 20 helyre, hiszen számos kutatás igazolja, hogy a felhasználók többsége e találatok közül fog választani. A legtöbb honlap tulajdonosnak a siker egyik fokmérője, hogy adott kulcsszóra vagy kulcskifejezésre nézve hányadik helyet is sikerült elérni a keresési eredmények találati listáján.

Megszokhattuk, hogy a Search Engine Optimization világában egyetlen állandó tényező: a folyamatos változás! Miért is lenne ez másképpen, „kicsiben”, vagyis az egyes kulcsszavak szempontjából?! A témával kapcsolatos kutatás, valamint honlap elemzés kimutatta: egyáltalán nem számít szokatlannak, avagy természetellenesnek a rangsorolás 4-5 vagy akár 6 helyet történő változása. Főleg akkor nem, hogyha honlapunkon sokféle terméket kínálunk. Például előfordulhat, hogy az általunk forgalmazott nadrágok 3 hellyel előrébb kerülnek, ám ezzel egy időben a nyugtató teáink 4 helyet, míg a konfliktuskezelési könyveink 7 helyet visszaesnek. Ebben azonban nincsen semmi szokatlan, tehát semmi értelme pánikba esnünk. (Különben is a kétségbeesés rendszerint fatális hibákhoz, vagy ami még rosszabb a tiltott, feketekalapos SEO használatához vezet.)

Egyszóval: ahogyan számos más gazdasági vagy egyéb jelenség esetében, itt is a tendenciát kell figyelembe vennünk. Cselekedni tehát csak akkor szükséges, hogyha több termékre vagy termékcsoportra nézve trendszerűen romlott a besorolásunk.

2) A felhasználókat érő hatások változtathatják meg a keresési szokásokat.

Mint számos esetben, a keresőoptimalizálásnál is a siker titka: olvassunk a sorok között! Próbáljuk a rangsor adatok mögé pillantani, s megérteni az elért siker, vagy kudarc valódi okait. Walang alinlangan, hogy nem lesz könnyű dolgunk, hiszen a SEO (Search Engine Optimization) művészete sok ismeretlenes egyenlet.

Nem csak a mi oldalunk, hanem a Google, a konkurencia, sőt a felhasználók viselkedése is változik. Természetesen mindegyik fontos tényező, a végső szót azonban úgyis azok mondják ki, akik keresik az oldalunkat, vagy inkább más oldalakat preferálnak, azaz: a felhasználók!

Viselkedésük nagymértékben függ attól, hogy adott témával kapcsolatosan milyen hatások érik őket. Például elképzelhető, hogy adott terméket forgalmazunk, majd egy újonnan kijött film egyik jelenetében erről a termékről fog beszélni a főszereplő. Ami, máris módosíthatja, a keresi szokásokat. Felhasználóink rögtön új hatásokra, impulzusokra fognak vágyni – például nem szöveges tartalmakat, hanem YouTube videókat keresnek. Ebből következően nekünk is változtatnunk kell az eddig folytatott keresőoptimalizálási stratégiánkon.

3) Ne csak a rangsorolás változását vizsgáljuk!

Honlapunk eredményességének mérésére a rangsorban elfoglalt helyünkön túl számos mutatószám létezik. Közülük a két legelterjedtebb az úgynevezett ROI-mutató, valamint a konverziós ráta.

Eredetileg a ROI-mutató (Return On Investment) pénzügyi mutatószám volt, de ma már a keresőmarketingben is használják a weboldal teljesítményének értékelésére. Jelentése hasonló, mint a cégek esetében, vagyis megmutatja, hogy a befektetéseink milyen mértékben térülnek meg. Például a fizetett hirdetések esetén számszerűsíthetjük, hogy egy felhasználói kattintás hány forintba került.

Másik ilyen mérőszám a konverziós, más néven átkattintási ráta, amely megmutatja, hogy a weboldala érkezők hány százaléka vásárolt valamit. Természetesen a konverziót vizsgálhatjuk tágabb értelmezésben is. (Például, nem csak a megrendelést, hanem a honlap tulajdonosával történő bármilyen kapcsolatfelvételt vagy a hírlevélre való feliratkozást, netán az aloldalak megtekintését is konverziónak tekintjük.) A különböző SEO szakirodalmak szerint a konverzió elfogadott értéke 3-5 % között mozog. Jellemzően a 3 százalékos érték alatt érdemes megfontolni, hogy újragondoljuk a honlap és linképítéssel kapcsolatos elképzeléseinket.

4) Nézzük hosszú távon az eredményeket!

Van egy mondás, miszerint: „Ha fát ültettél, türelemre van szükség. Nem húzhatod ki naponta a földből, hogy megnézd, mennyit nőtt a gyökere.” Ez a bölcsesség a keresőoptimalizálásra is illik. Tudomásul kell vennünk, hogy a SEO nem rövidtávfutás, vagyis az eredményeket csakis hosszú távon érdemes vizsgálnunk. Persze, megnézhetjük napról napra, vagy hétről hétre is, hogyan változott a rangsorolásunk. Vegyük azonban figyelembe, hogy – ahogy már a korábbiakban említettük – az adott oldal rangsorolása gyorsan változhat. Ellenkező esetben a várt eredmények elmaradása miatt csak frusztráltak leszünk, és a rövidtávon csekély megtérülés miatt valószínűleg fel fogjuk adni a keresőoptimalizálási törekvéseinket. Nézzük inkább féléves vagy akár éves időtávra a rangsor adatok változását. Ha pedig ilyenkor azt látjuk, hogy most több kulcsszóra nézve rendelkezünk jobb rangsorolással, mint előtte, akkor érdemes folytatnunk az adott SEO stratégiát.

Lahat ng karapatan ay nakalaan, seohun.hu a SEO magyarul

Kung nagustuhan mo, mangyaring ibahagi sa iyong mga kaibigan!