Ginawang madali ang paggawa ng website - Lahat ng oras 10 pinakasikat na web application

Ha egyszerűen, mabilis, és főleg olcsón szeretnénk új honlapot készíteni, akkor érdemes valamely nyílt forráskódú webes alkalmazás mellett döntenünk. Mostani írásunkban olyan népszerű webes alkalmazásokat mutatunk, amelyek az elmúlt években felhasználók milliói számára segítettek kisebb és nagyobb honlapok készítésében.

1) WordPress

wordpress

Kezdjük az egyik legnépszerűbbel: a WordPressel. Egy olyan alkalmazás, amely az elmúlt évek során ténylegesen tartalom kezelő rendszerré fejlődött. Napjainkban szinte minden második internetes oldalt (47 %) ezzel készítenek. Előnyei rugalmasságában, valamint könnyű kezelhetőségében mutatkoznak meg. Legyen szó egyszerű blog vagy összetett honlap létrehozásáról, a Wodpresssel egyszerűen elkészíthetjük, sőt az ezernyi pluginnal rendelkező alkalmazással sok funkciós közösségi portált is létrehozhatunk.

2) Drupal

drupal

Már a kezdetektől fogva nyílt forráskódú projektnek számított és népszerűségét modularitásának köszönheti. A 2009-ben létrejött Drupal segítségével a tartalom rendezése és kezelése egyszerű, a honlap elemek megjelenítését pedig végtelen sokféle testreszabással végezhetjük. Ma az alkalmazást mintegy 630 ezer tagú felhasználói és fejlesztői közönség tartja fent. Következő verziója a Drupal 8 lesz, ahol több mint 200 fejlesztésre számíthatunk.

3) Joomla

joomla

Díjazott tartalom kezelő rendszer, melyet elsősorban weboldalak, és erőteljes online alkalmazások építésére használhatunk. Számos jellemzője, beleértve az egyszerű kezelhetőségét, valamint bővíthetőségét, nagyon népszerűvé tette mintegy 200 ezer felhasználója körében. Ma az MTV Networks, a Harvard Egyetem honlapja, valamint a Citibank Intranet is Joomla alapon működnek.

4) phpBB

phpbb

Közel másfél évtizedes múltra tekint vissza e nyílt forráskodú ingyenes fórumrendszer, a phpBB. A projekt 2000-ben indult és lelkes fejlesztői közönségének köszönhetően képessé vált arra, hogy rendszeresen új kiadásokkal jelenjen meg. Ma, a phpBB szoftvert még mindig jelentős online közönségek támogatják, még akkor is, ha sokan ma már jobban érdeklődnek más, szintén PHP-ben írt, fórum csomagok iránt (pl. vBulletin, Vanillia Forums).

5) osCommerce

Oscommerce

Ma már nem csak egyszerűbb internetes oldalakat, hanem összetettebb webáruházakat is létrehozhatunk nyílt forráskódú alkalmazásokkal. Ilyen az osCommerce is, amely 2000-ben jelent meg. Napjainkban több mint 260 ezer üzlettulajdonost, fejlesztőt, valamint szolgáltatót magában foglaló aktív közösséggel rendelkezik. Felhasználóként hétezernél is több ingyenes kiegészítő áll rendelkezésünkre, melynek segítségével testre szabhatjuk webáruházunkat.

6) Zen Cart

zencart

Bár ez a webáruház készítő alkalmazás eredetileg az osCommerce kódon alapult, de napjainkra jelentősen megváltozott. Nem csak megjelenését, valamint felépítését tekintve, hanem elődjéhez képest sablon-rendszerrel, illetve további funkciókkal is bővült.

7) Coppermine

coppermine

A Coppermine válik egy többcélú, minden funkcióval rendelkező, integrált internetes kép galéria szkript. Az alkalmazás számos rendszerkövetelményéért cserébe olyan „funkció-gazdag” galériát kapunk, ahol jelszóval védett képalbumokat hozhatunk létre. Első kiadása 2007-ben látott napvilágot. Ténylegesen még ma is fejlesztők lelkes csoportja tartja fent, habár az utóbbi időben a hangsúlyt már a karbantartásra, valamint a biztonsági frissítésekre helyezik.

8) MediaWiki

mediawiki

Íme, egy nagyszerű megoldás a nagyszámú oldalakkal, és százezernyi felhasználóval rendelkező honlapok létrehozására. Nem véletlen, hogy a legismertebb „tudásbázis”, a Wikipédia is ezt használja. A MediaWiki először 2003-ban jelent meg. A fejlesztők célja volt, hogy az alkalmazás működtetése és fejlesztése kevés járulékos költségek árán is megoldható legyen. Mivel a MediaWiki hétszáznál is több konfigurációs beállítást, illetve több mint 1800 bővítményt tartalmaz, így sikeresen alkalmazható internetes és vállalati intranetes wiki oldalak támogatására.

9) LimeSurvey

LimeSurvey

A nyílt forráskódú program funkciói mindent magukban foglalnak, amely egy professzionális kérdőív szerkesztéséhez szükséges, valamint sokféle feldolgozási módot is kínál az elkészült kérdőívekhez. Legelőször 11 évvel ezelőtt jelent meg, és nagyszámú közönsége gyorsan fejleszti. Ma még mindig aktív alkalmazásról beszélünk, amelyet rendszeresen frissítenek, és elég sok javítás is jelenik meg hozzá.

10) Collabtive

Collabtive

Web-alapú projekt menedzsment szoftver, melyet 2007-ben professzionális önkéntesek egy csoportja hozott létre. A fejlesztők elsődleges célja volt, hogy egy egyszerű, letisztult designnal rendelkező, mégis esztétikus megjelenésű programot hozzanak létre. A Collabtive lehetővé teszi a vállalaton belüli egységek hatékony együttműködését, és olyan saját eszköz alternatívát nyújt, mint amilyen a Basecamp is. A felhasználóbarát szoftver mintegy 30 nyelvet – köztük a magyart is – támogatja.

Lahat ng karapatan ay nakalaan, www.seohun.hu

Kung nagustuhan mo, mangyaring ibahagi sa iyong mga kaibigan!