A digitális világban, ahol a weboldalak gyorsasága és teljesítménye közvetlenül befolyásolja a felhasználói élményt, a Google bevezette a Core Web Vitals-t, amely három kulcsfontosságú mutatót tartalmaz a weboldalak teljesítményének mérésére. De miért is olyan fontosak ezek a mutatók?

A Core Web Vitals bemutatása

A Core Web Vitals három fő mutatóból áll: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) és Cumulative Layout Shift (CLS). Ezek a mutatók közvetlenül a felhasználói élményt mérő metrikák, amelyek azt mutatják meg, hogy milyen gyorsan tölt be egy oldal, milyen gyorsan reagál a felhasználói interakciókra, és mennyire stabil az oldal szerkezete a betöltés során.

Miért fontosak a Core Web Vitals a Google számára?

A Google mindig is nagy hangsúlyt fektetett a felhasználói élményre. Ebben az évben, ahogy a forbes.com is említi, a vállalatoknak érdemes szakértő webfejlesztőkkel, teljesítményoptimalizálási szakértőkkel vagy webfejlesztési ügynökségekkel együttműködniük, hogy javítsák weboldalaik LCP teljesítményét és ezzel a felhasználói élményt.

Ezen kívül egy searchenginejournal.com cikk szerint 2023-ban a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszerek, mint a WordPress, Wix és Shopify is jelentős fejlődést mutattak a Core Web Vitals mutatók terén. Ez azt mutatja, hogy a weboldalak teljesítményének optimalizálása nem csak egy trend, hanem egy elvárás a mai digitális világban.

A Core Web Vitals mutatók nem csak a weboldalak rangsorolására vannak hatással, hanem közvetlenül befolyásolják a felhasználói élményt is. Ahhoz, hogy weboldalad sikeres legyen 2023-ban, elengedhetetlen, hogy figyelmet szentelj ezeknek a mutatóknak és optimalizáld oldaladat a legjobb eredmények érdekében. De ne aggódj, ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan tehetsz ezért!

A Core Web Vitals mutatóinak bemutatása

A weboldalak teljesítményének mérésére a Google három kulcsfontosságú mutatót vezetett be, amelyek közvetlenül a felhasználói élményt célozzák meg. Ezek a mutatók a Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) és Cumulative Layout Shift (CLS). De nézzük meg közelebbről, mit is jelentenek ezek a fogalmak!

Largest Contentful Paint (LCP): Mi az és miért fontos?

Az LCP azt méri, mennyi idő alatt tölt be egy oldal legnagyobb tartalmi eleme, például egy kép vagy egy szövegblokk. Ez a mutató közvetlenül befolyásolja a felhasználói élményt, hiszen az emberek nem szeretnek sokáig várni egy oldal betöltődésére. Egy HTTP Archive jelentés szerint 2023-ban a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszerek, mint a WordPress, jelentős javulást mutattak ezen a téren.

Hogyan mérhetjük az LCP-t?

Az LCP-t több eszközzel is mérhetjük, például a Google PageSpeed Insights vagy a Chrome DevTools segítségével. Ezek az eszközök részletes információt adnak az oldal betöltési idejéről és arról, hogy mely elemek lassítják az LCP-t.

Tippek az LCP javítására

 • Optimalizáld a képeket: Használj képtömörítő eszközöket és modern képformátumokat, mint a WebP.
 • Használj gyors tárhelyet: A szerver válaszideje közvetlenül befolyásolja az LCP-t.
 • Minimalizáld a harmadik féltől származó kódokat: Néhány plugin vagy script lassíthatja az oldaladat.

First Input Delay (FID): Mi az és miért fontos?

Az FID azt méri, mennyi idő telik el az első interakció (például egy gombra kattintás) és a böngésző válasza között. Ha az FID értéke magas, az azt jelenti, hogy az oldal nem reagál gyorsan a felhasználói interakciókra, ami frusztráló lehet a látogatók számára.

Hogyan mérhetjük az FID-t?

Az FID-t a Chrome User Experience Report vagy a Google PageSpeed Insights segítségével mérhetjük.

Tippek az FID javítására

 • Minimalizáld vagy halaszd el a JavaScript futtatását: A túl sok JavaScript lassíthatja az oldalt.
 • Használj böngészői tárolást: Ez segít gyorsabban betölteni az oldalt ismétlődő látogatásokkor.

Cumulative Layout Shift (CLS): Mi az és miért fontos?

A CLS azt méri, mennyire stabil egy oldal szerkezete a betöltés során. Ha az elemek elmozdulnak a betöltés közben, az zavaró lehet a felhasználók számára és növelheti a lepattanási arányt.

Hogyan mérhetjük a CLS-t?

A CLS-t a Google PageSpeed Insights vagy a Chrome DevTools segítségével mérhetjük.

Tippek a CLS javítására

 • Adj meg fix méretet a médiatartalmaknak: Például képeknek és videóknak.
 • Minimalizáld vagy kerüld el az animációkat és a dinamikus tartalmakat, amelyek elmozdíthatják az oldal elemeket.

Ezen mutatók megértése és optimalizálása elengedhetetlen a kiváló felhasználói élmény biztosításához és a Google rangsorolás javításához. Az elkövetkező szakaszokban további tippeket és trükköket adunk a weboldalad teljesítményének javításához!

Hogyan befolyásolják a Core Web Vitals mutatók a rangsorolást?

A weboldalak teljesítménye és a felhasználói élmény mindig is kulcsfontosságú tényezők voltak a Google számára. Az elmúlt években a Google több változtatást is bevezetett rangsorolási algoritmusában, hogy jobban tükrözze a valós felhasználói élményt. A Core Web Vitals mutatók bevezetése ezen változtatások egyik legfontosabb lépése volt.

A Google rangsorolási algoritmusának változásai

A Google rangsorolási algoritmusának legfrissebb változásai között szerepel a Core Web Vitals mutatók bevezetése. Egy HTTP Archive jelentés szerint 2023-ban a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszerek, mint a WordPress, jelentős javulást mutattak ezen mutatók terén. Ez azt mutatja, hogy a weboldalak teljesítményének optimalizálása nem csak egy trend, hanem egy elvárás a mai digitális világban.

A felhasználói élmény szerepe a rangsorolásban

A Google mindig is nagy hangsúlyt fektetett a felhasználói élményre. A Core Web Vitals mutatók bevezetésével a vállalat egyértelműen kijelentette, hogy a weboldalak teljesítménye közvetlenül befolyásolja a rangsorolást. A felhasználói élmény nem csak arról szól, hogy mennyire gyorsan tölt be egy oldal, hanem arról is, hogy mennyire stabil és reaktív az oldal. A searchenginejournal.com cikk szerint a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszerek, mint a WordPress, Wix és Shopify is jelentős fejlődést mutattak a Core Web Vitals mutatók terén.

A Core Web Vitals mutatók nem csak a weboldalak rangsorolására vannak hatással, hanem közvetlenül befolyásolják a felhasználói élményt is. A weboldalaknak nem csak tartalmilag, hanem technikailag is kiválónak kell lenniük ahhoz, hogy a Google szemében előkelő helyet foglaljanak el. A következő szakaszokban további tippeket és trükköket adunk a weboldalad teljesítményének javításához!

Eszközök és technikák a Core Web Vitals méréséhez és optimalizálásához

A weboldalak teljesítményének mérésére és optimalizálására számos eszköz és technika áll rendelkezésre. Ezek az eszközök segítenek a webfejlesztőknek és weboldal tulajdonosoknak abban, hogy jobban megértsék, hogyan teljesítenek oldalaik, és hol vannak a fejlesztési lehetőségek.

Google PageSpeed Insights

A Google PageSpeed Insights egy ingyenes eszköz, amely lehetővé teszi a weboldalak sebességének mérését és javaslatokat tesz a teljesítmény javítására. Az eszköz részletes információt ad az oldal betöltési idejéről, és azt is megmutatja, hogy mely elemek lassítják az oldalt.

Chrome DevTools

A Chrome DevTools egy beépített eszköz a Chrome böngészőben, amely számos funkciót kínál a webfejlesztők számára. Ezen belül a Performance fül alatt lehetőség van a Core Web Vitals mutatók mérésére és elemzésére.

Web Vitals JavaScript könyvtár

A Web Vitals JavaScript könyvtár lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy közvetlenül mérjék a Core Web Vitals mutatókat a weboldalaikon. A könyvtár egyszerű API-t kínál a mutatók lekérdezéséhez, így könnyen integrálható bármely weboldalba.

További eszközök és források

A web.dev oldalon található egy részletes gyűjtemény a legjobb gyakorlatokról és ajánlásokról, amelyeket a Chrome DevRel csapat 2023-ra ajánl a Core Web Vitals teljesítmény javítására. Az oldal számos technikát és stratégiát tartalmaz, amelyek segítenek a weboldalak teljesítményének optimalizálásában.

A Core Web Vitals mutatók méréséhez és optimalizálásához számos eszköz és technika áll rendelkezésre. Ezek az eszközök és technikák segítenek a webfejlesztőknek és weboldal tulajdonosoknak abban, hogy jobban megértsék, hogyan teljesítenek oldalaik, és hol vannak a fejlesztési lehetőségek. A következő szakaszokban további tippeket és trükköket adunk a weboldalad teljesítményének javításához!

Gyakori problémák és megoldások

A weboldalak teljesítményének optimalizálása során számos kihívással találkozhatunk. Nézzük meg a leggyakoribb problémákat és azok lehetséges megoldásait!

Lassú szerver válaszidők

A lassú szerver válaszidők jelentősen befolyásolják a weboldal betöltési idejét, ami negatívan hat a felhasználói élményre és a rangsorolási mutatókra.

Megoldások:

 • Tárhely váltás: Válassz gyorsabb és megbízhatóbb tárhely-szolgáltatót.
 • Tartalomkiszolgáló hálózat (CDN) használata: A CDN-ek segítenek a tartalom gyorsabb kiszolgálásában a felhasználókhoz közelebbi szerverekről.
 • Dinamikus tartalom optimalizálása: Használj gyorsítótárazást és adatbázis-optimalizálást a dinamikus tartalom gyorsabb kiszolgálásához.

Nem optimalizált képek és médiafájlok

A nagy méretű és nem optimalizált képek jelentősen lassíthatják az oldal betöltési idejét.

Megoldások:

 • Képtömörítés: Használj eszközöket, mint például a TinyPNG vagy az ImageOptim a képek méretének csökkentésére anélkül, hogy veszítenél a minőségből.
 • Modern képformátumok: Váltás WebP vagy AVIF formátumra a hagyományos JPEG és PNG helyett.
 • Késleltetett betöltés: Használj “lazy loading” technikát a képek és videók betöltésének késleltetéséhez, amíg a felhasználó nem görget oda.

Nem hatékony JavaScript és CSS

A felesleges vagy rosszul optimalizált kód lassíthatja az oldalt és rontja a felhasználói élményt.

Megoldások:

 • Kód minimalizálása: Használj eszközöket a JS és CSS fájlok minimalizálásához, mint például a UglifyJS vagy a CSSNano.
 • Kód elhalasztása: Halaszd el a nem létfontosságú JavaScriptek betöltését az “async” vagy “defer” attribútumok használatával.
 • CSS kritikus útvonalának optimalizálása: Használj eszközöket a kritikus CSS kivonásához és beágyazásához a HTML fejlécébe.

Layout változások és animációk

A váratlan layout változások és túlzott animációk zavaróak lehetnek a felhasználók számára és növelhetik a Cumulative Layout Shift (CLS) értékét.

Megoldások:

 • Fix méretek megadása: Adj meg fix méretet a képeknek, videóknak és más médiaelemeknek, hogy elkerüld az oldal elrendezésének váratlan változásait.
 • Animációk korlátozása: Kerüld a túlzott és nem szükséges animációkat, különösen azokat, amelyek elmozdítják az oldal tartalmát.
 • CSS tranzíciók használata: Használj CSS tranzíciókat az animációkhoz, mivel ezek gyakran hatékonyabbak és kevésbé zavaróak a felhasználók számára.

A weboldalak teljesítményének optimalizálása során számos kihívással találkozhatunk, de a megfelelő eszközökkel és technikákkal ezeket a problémákat hatékonyan kezelhetjük. A következő szakaszokban további tippeket és trükköket adunk a weboldalad teljesítményének javításához!

Összefoglalás és következő lépések

Ahogy a digitális tér folyamatosan fejlődik és változik, úgy válnak egyre fontosabbá a weboldalak teljesítményének mutatói is. A Google által bevezetett Core Web Vitals mutatók kritikus szerepet játszanak ebben a fejlődésben, és közvetlen hatással vannak a weboldalak rangsorolására és a felhasználói élményre.

A Core Web Vitals fontosságának összefoglalása

A Core Web Vitals mutatók – az LCP, FID és CLS – közvetlenül a felhasználói élményt mérő metrikák. Ezek a mutatók nem csak azt mutatják meg, hogy milyen gyorsan tölt be egy oldal, hanem azt is, hogy mennyire stabil és reaktív az oldal. Egy HTTP Archive jelentés szerint 2023-ban a weboldalak teljesítményének optimalizálása nem csak egy trend, hanem egy elvárás a mai digitális világban.

A folyamatos monitorozás és optimalizálás jelentősége

A weboldalak teljesítményének folyamatos monitorozása és optimalizálása elengedhetetlen a kiváló felhasználói élmény biztosításához és a Google rangsorolás javításához. A technológia és az internetezési szokások gyors változása miatt fontos, hogy lépést tarts a legújabb trendekkel és fejlesztésekkel.

Ezen kívül a versenytársak is folyamatosan fejlesztik weboldalaikat, így ha nem figyelsz oda, könnyen lemaradhatsz. A Core Web Vitals mutatók mérésére és optimalizálására számos eszköz áll rendelkezésre, így nincs kifogás: kezdj hozzá ma, és biztosítsd weboldalad sikerét a jövőben!

A Core Web Vitals mutatók nem csak egy újabb technikai kifejezés a sok közül. Ezek a mutatók a weboldalak jövőjét formálják, és közvetlen hatással vannak a felhasználói élményre és a rangsorolásra. A következő lépés? Mérj, optimalizálj és ismételd meg!

Ajánlott források és további olvasmányok

A Core Web Vitals mutatók mélyebb megértése és azok optimalizálása érdekében számos kiváló forrás áll rendelkezésre. Ezek az erőforrások segítenek abban, hogy jobban megértsd a mutatók működését, és hogyan lehet azokat a legjobban optimalizálni.

Our top Core Web Vitals recommendations for 2023 – web.dev

Forrás: web.dev

Leírás: Ezen az oldalon a Chrome DevRel csapata gyűjtötte össze a legjobb gyakorlatokat, amelyeket 2023-ra a leginkább hatékonynak tartanak a Core Web Vitals teljesítmény javításához. A cikk részletesen bemutatja az LCP, CLS és FID mutatókat, valamint tippeket és trükköket kínál azok optimalizálásához.

Top Core Web Vitals Recommendations for 2023 – GitNation

Forrás: GitNation

Leírás: Ebben a cikkben Barry bemutatja a Core Web Vitals mutatókat és azok jelentőségét. A cikk kitér a lassú weboldalak problémájára, a webes teljesítmény javításának fontosságára, és bemutatja a legújabb mutatókat és ajánlásokat, amelyeket a Google 2023-ra javasol.

Ezen források mellett érdemes rendszeresen követni a hivatalos Google blogokat, fórumokat és webfejlesztői közösségeket, ahol a legfrissebb információkat és útmutatókat osztják meg a Core Web Vitals és más webteljesítmény-mutatók témájában. Kövess minket a közösségi csatornákon!

Ha tetszett, kérlek oszd meg barátaiddal!
2023-09-19T10:31:25+02:002023 szeptember 19.|Kategóriák: Core Web Vitals|Címkék: , , , , , , , |